Tuintips

Je eigen tuin in 7 stappen

Een tuin beginnen kan iedereen. In slechts zeven stappen kun je je betegelde plaats omtoveren in een bloeiende en groeiende tuin.

1. Allereerst moet je afvragen wat de mogelijkheden zijn op jouw stuk grond. Hoeveel zonlicht is er? Met wat voor grondsoort heb je te maken (bijvoorbeeld klei of zand)? Zo kun je bepalen welke plantensoorten het goed zullen doen in jouw tuin. Daarnaast is het belangrijk om vast te stellen hoeveel geld en tijd je aan de tuin kwijt wilt zijn. Het is niet erg als je een klein budget of weinig tijd hebt, maar het is wel handig om daar rekening mee te houden bij het ontwerpen van je tuin.

2. Met deze informatie in je achterhoofd kun je een tuinplan maken. In het plan staat welke plantensoorten je waar in de tuin gaat planten. Voor hulp bij een beplantingsplan kun je ons of uw tuincentrum altijd raadplegen. Daarnaast heeft De Groene Uitdaging een paar mooie tuinontwerpen voor je op een rijtje gezet op hun website.

3. Dan kun je beginnen met tegels wippen. Met een schop wip je de tegels er zo uit. De verwijderde tegels kun je eventueel breken en hergebruiken voor het maken van een tuinmuurtje. 

4. Het bestratingszand onder de tegels heeft weinig voedingsstoffen voor planten. Schep daarom een laag bestratingszand eruit en vul het op met een mix van tuinaarde en zwarte grond.

5. En planten maar!

6. Geef de plantjes lekker een beetje water.

7. Vergeet natuurlijk niet de tuin af en toe een beetje bij te houden. Het bijhouden van een tuin hoeft niet veel werk te zijn. Sterker nog luie tuinieren is vaak goed voor de biodiversiteit in de tuin. Toch blijft enige liefde en aandacht nodig zodat de planten voldoende water krijgen en niet overwoekerd raken door onkruid.

In deze flyer van Steenbreek worden de zeven stappen nog uitgebreider uitgelegd.

 

Zo gaat dat in zijn werk...

Handige links

Het internet staat vol handige informatie en tips voor het aanleggen en verbeteren van je tuin. Hier een leuke selectie: