Acties

We zijn volop bezig met het organiseren van nieuwe acties. We zijn benieuwd in welke acties jij geïnteresseerd bent en hebben daarom een korte vragenlijst opgesteld. Vul hem in en laat ons weten wat je vindt!

Katwijkse Duurzaamheidsweek 2023

Na het succes van vorig jaar wordt er van 7 t/m 13 oktober weer een Katwijkse Duurzaamheidsweek georganiseerd. Doe ook mee! Heeft u suggesties, ideeën of vragen, mail dan naar peter@katwijkseduurzaamheidsweek.nl.

Maai Mei Niet

In de maand mei is het tijd voor de jaarlijkse actie Maai Mei Niet. Door het gras in mei niet te maaien, kunnen bloemen goed groeien. Deze bloemen trekken waardevolle insecten aan zoals bijen, hommels en vlinders. Dat is belangrijk in een tijd waarin wel 75% van de insecten in Nederland verdwenen zijn. Dus bespaar jezelf wat werk en doe eens niets aan je grasveld. Ga eens lekker achterover zitten en geniet van al het gebloei en gezoem .

22 april: Nationale Zaaidag

En dan is het alweer zover: Nationale Zaaidag 2023! Ook dit jaar kunt u weer bijdragen aan de biodiversiteit van Katwijk. Het is zo simpel als wat: zaai zoveel mogelijk bloemzaad als u kunt en geef Katwijk kleur. Het ziet er prachtig uit en draagt bij aan de biodiversiteit. Een variatie aan bloemen en kruiden vormt een voedselbron en schuilplaats voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Daarnaast doen bloemen het goed op arme, schrale gronden. Ze activeren hier het bodemleven, en dragen zo dus ook bij aan de ondergrondse biodiversiteit. 

Steenbreek Katwijk biedt u ook dit jaar weer gratis biologisch bloemzaad aan zolang de voorraad strekt. Heeft u interesse, meldt u dan aan via info@steenbreekkatwijk.nl. Laat uw naam en adres achter en Steenbreek levert het bloemzaad bij u af. Wij roepen u dus op: Zaai mee op de Nationale Zaaidag, 22 april.

Een bomvolle duurzaamheidsweek

Van 10 t/m 15 oktober 2022 vond de eerste editie van de Katwijkse Duurzaamheidsweek plaats. Het was een week vol duurzame activiteiten en workshops. Een week om optimistisch van te worden. Volgend jaar weer!

Vlinderstruikenactie groot succes

Op zaterdag 23 april konden Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers weer gratis stekjes afhalen van vlinderstruiken, herfstasters en andere planten. Daar was grote belangstelling voor. Steenbreek Katwijk heeft zeker 140 plantjes weggegeven. We zijn blij met die belangstelling. Op deze manier kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit in ons dorp.

Inzamelingactie uitgebloeide bloembollen 26 maart-21 mei 2022

Steenbreek Katwijk en de gemeente Katwijk organiseren een bloembolleninzameling. Om het voorjaar in huis te halen, kopen veel mensen bollen voor binnen: narcissen, tulpen, hyacinten. Nadat ze zijn uitgebloeid belanden ze vaak in de vuilnisbak. Dat is zonde! U kunt ze nu - met het loof er nog aan! - inleveren op een vijftal plekken: bij Digros Visserijkade, Albert Heijn Hoornespassage, COOP Rijnstraat, Albert Heijn Anjelierstaart en Hoogvliet Hoofdstraat. Bij elke supermarkt staat een ton klaar. De bollen zullen in het najaar worden geplant in plantsoenen, zodat we er in het voorjaar van 2023 opnieuw van kunnen genieten.

Duin- en Bollenstreek gaat de onderlinge strijd aan tijdens het NK Tegelwippen 2022!

Vorig jaar werden er landelijk al zo’n 1,5 miljoen tegels gewipt tijdens het NK Tegelwippen. En ook dit jaar gaan we weer flink wat tegels wippen met z’n allen. Nieuw dit jaar, alle gemeenten in de Duin- en Bollenstreek doen mee. Gemeenten Hillegom, Teylingen, Lisse, Noordwijk en Katwijk gaan onderling de strijd met elkaar aan. Wie verruilt de meeste tegels voor groen? Meer informatie over deze landelijke actie: www.nk-tegelwippen.nl.

De wethouders uit de vijf gemeenten geven het goede voorbeeld.

Help mee met de bij-voeren

Ieder jaar openen The Pollinators weer de voedselbanken voor bijen. Maar liefst 1500 verspreid over Nederland. Iedereen kan voedselbank (dit jaar ook basisscholen) worden en wij zorgen voor de ‘zaaduitdeelpakketten’ om de hongerige bijen bij te voeren. Op 22 april Nationale Zaaidag gaan we dan met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen zaaien; In tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, en boomspiegels. De voedselbanken worden mogelijk gemaakt door  een coalitie van bedrijven. Daardoor kunnen wij gratis bloemzaad verspreiden. Voor meer informatie kijk op https://www.thepollinators.org.

Natuur op recept

Doktersrecept? Een jaarabonnement op alle natuurgebieden in het land. Doktoren in diverse Canadese provincies kunnen patiënten nu als recept voorschrijven: een pas die toegang geeft tot alle nationale parken van het land – ter ondersteuning van mensen hun mentale en fysieke gezondheid. Dat meldt Business Vancouver. Steeds meer onderzoek wijst uit dat mentale gezondheidsproblemen zoals angstaanvallen en (klimaat)depressies minder worden als er tijd wordt doorgebracht in de natuur. In de toekomst hoopt de Canadese regering ook vervoer van en naar nationale parken en andere natuurgebieden gratis te maken. Onderzoek wijst uit dat hoe meer tijd mensen doorbrengen in de natuur, hoe meer ze geneigd zijn om deze te beschermen.

Goed burgerinitiatief van Louis Mieras uit de Ligusterstraat

Geveltuintjesdag Katwijk aan den Rijn

Op donderdag 15 april 2021 organiseert de Wijkraad Katwijk aan den Rijn een zogenaamde Geveltuintjesdag. Elke bewoner uit Katwijk aan den Rijn die een steen uit zijn of haar tuin haalt om daar een plant voor in de plaats te zetten kan een tegoedbon voor De Uiver ophalen. Houd de media in de gaten voor meer informatie.

  • Groen=doen Gemeente Katwijk

Ben jij trots op je tuin…of heb jij juist geen groene vingers? Doe mee en laat je tuin beoordelen door onze hovenier. Meld je snel aan voor Groen=doen en deel hieronder een foto van jouw tuin. We kiezen de leukste 5 inzendingen die onze hovenier op bezoek krijgen met tips en inspiratie en die kans maken op een mooie prijs. Zie ook de facebookpagina van Gemeente Katwijk: https://www.facebook.com/gemeentekatwijk/photos/a.405150892867040/3675625522486211/


© Steenbreek Katwijk - Steenbreek Katwijk is een geregistreerd merk | Disclaimer