“Op de een of andere manier is de zonnebloem van mij” 

(Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo)

 

Wie kent Vincent van Gogh (1853-1890) niet? Samen met Rembrandt van Rijn vormt hij het duo van de meest bekende kunstschilders ter wereld. Van over heel de planeet komen jaarlijks talloze toeristen op bezoek bij het Van Gogh Museum of bij het Kröller Müller Museum. Begrijpelijk, want zeker Van Goghs schilderijen uit zijn tijd in Zuid-Frankrijk zijn indrukwekkend qua stijl en kleurgebruik. Hij maakte daar wel 200 schilderijen. Heel bekend zijn de werken met zonnebloemen. Zijn collega-schilders schilderden bloemstillevens, maar de zonnebloem vonden ze boers en onelegant. Voor Vincent had de bloem juist een speciale betekenis, ze drukten ‘dankbaarheid’ uit vond hij. Toen Vincent overleed, brachten zijn vrienden zonnebloemen mee naar zijn begrafenis.

Doe mee aan

Vincent aan Zee

Kleur Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk geel!

 

Steenbreek Katwijk lanceert deze lente en zomer de campagne Vincent aan Zee en roept alle inwoners van de gemeente Katwijk op om mee te doen. We gaan onze woonplaats vergelen door zoveel mogelijk zonnebloemen te planten. Vincent van Gogh zou zijn ogen hebben uitgekeken bij de bloem die hij beschouwde als “zijn” bloem.

Hoe doe je mee?

Plant rond je huis, op je balkon, in je straat, in je wijk, op het schoolplein van je kind, in het plantsoen of waar dan ook zoveel mogelijk (biologische) zonnebloemen. Zaai zonnebloemzaad of plant kant en klare plantjes, geef water wanneer nodig, verzorg de bloemen met liefde en toewijding en praat met ze. Kweek ze op tot de grootste, hoogste, mooiste of geelste zonnebloemen die er ooit gegroeid hebben. Doe mee met de hele straat, dat schiet lekker op bij het verzonnebloemen van KRV. 

Meedoen als kunstschilder?

Maak een zonnebloemenkunstwerk in de geest van Vincent van Gogh en doe mee aan de Vincent aan Zee-tentoonstelling die begin september 2024 zal plaatsvinden in de Oude Redschuur aan de Rijnmond te Katwijk aan Zee.

Zonnebloempitten zaaien

 

Zonnebloemen zijn eenjarige gewassen die in de zomer grote of kleine gele bloemen geven. Zonnebloemen zijn erg geliefd om hun mooie kleur en omdat ze makkelijk te kweken zijn. Het is leuk om in de lente met kinderen zonnebloemzaadjes in de grond te stoppen. Het vergt heel weinig tijd en voorbereiding.

Meer informatie over het zaaien: https://nl.wikihow.com/Zonnebloempitten-zaaien

Een Katwijkse ervaringsdeskundige aan het woord

"Al sinds 2007 zetten we een rijtje van tien zonnebloemen tussen de buren en ons en vorig jaar tegen een zijgevel van appartementen achter ons huis. We delen regelmatig zonnebloempitten aan wie ze hebben wil.

Erg leuk om te doen!

Mijn tips voor het opkweken van zonnebloemen:

Doe eerst wat zaadjes in een kweekbak. Als ze 10 cm hoog zijn, dan in de volle grond stoppen. Dit om te voorkomen, dat slakken er meteen aan beginnen. Dan is al de moeite voor niets geweest.

En zet ze het liefst op een luwe, zonnige plek. Liefst tegen een wand of schutting.

En als het toch hard gaat waaien… bamboestokken ernaast steken en ze vastbinden met touw. 

Ooit hadden we er een die half geknakt was. Toen hem meteen weer recht gemaakt en gespalkt met stokje en tape. Op die plek was de steel weer geheeld en dikker geworden en de bloem kwam gewoon tot bloei. We hadden eer van ons werk."

Mevrouw L. de Haas, Katwijk