Boomspiegel

Gepubliceerd op 11 juli 2019 om 12:00

Wie weet wat een boomspiegel is mag zijn vinger opsteken. Ik kan het niet goed tellen want de verbinding valt steeds weg, maar ik zie wel dat de meerderheid het niet weet. Tijd voor uitleg. Een boomspiegel is de ruimte rondom de stam van een boom, het liefst zo groot als de kruin van de  boom. Via deze ruimte krijgt de boom water en zuurstof. In grote steden zie je vaak dat deze ruimten worden beplant door de mensen voor wiens deur de boom staat. Ook in Katwijk begint dit al een beetje door te dringen, zoals hier een prachtig voorbeeld in de Voorstraat. Voor een prikkie heb je in een handomdraai een kleurrijk minituintje voor je huis. Nu de hanging baskets worden wegbezuinigd gaan we toch lekker zelf onze buurtjes gezellig maken! Doe het alleen, of nog leuker, met de buren. In de professorenbuurt in Leiden hebben mensen zelfs grotere boomspiegels gevraagd aan de gemeente en gekregen, met kunstwerkjes van tuintjes als gevolg. Niet dat dit perse moet, een paar mooie hortensia’s (foto) geven ook al een heel ander gezicht aan de buurt. Of het doet je niks, of je wordt er blij van, maar er is geen mens die chagrijnig wordt van bloemen, toch? Hoppa, naar de bloemist of het tuincentrum bij u in de buurt, er is altijd wel een leuke aanbieding.

Wilt u er zeker van zijn dat er geen kabels onder de boomspiegel liggen, neem dan even contact op met de gemeente.

 

HITTESTRESS

 

Juni 2019 wordt zeer waarschijnlijk de warmste junimaand ooit gemeten (sinds 1901). Wat is hittestress eigenlijk? Kijkt u eens op deopenbareruimte.nu en zoek naar “hittestress”.

Op plekken waar geen of te weinig groen aanwezig is kan een temperatuurverschil optreden van wel 8’ C, dus ipv 30’ wordt het dan 38’. Is niet prettig.

Wilt u advies hoe of wat te doen om uw plaats(je) helemaal of een beetje te vergroenen, neem dan contact met ons op: OperatieSteenbreekKatwijk@gmail.com