Markt en braam

Gepubliceerd op 5 september 2019 om 12:00

Vorige week dinsdag stonden we voor het eerst op de Vrijwilligersmarkt op het Andreasplein als Stichting Steenbreek Katwijk. Voor degenen die nog niet weten waar wij voor staan even een kleine uitleg. Steenbreek is een landelijke Stichting opgericht door Wout Veldstra, gepensioneerd stadsecoloog uit Groningen. Hij zag hoe zijn geliefde Groningen steeds meer versteende. Waar groen verdween kwam alleen steen terug en hij besloot tot actie. Steenbreek is de naam van een plantje maar je kan het ook lezen als gebroken steen, “steen eruit, plant erin” werd de slogan en Stichting Steenbreek was een feit. Al snel sloten meer dan 130 gemeenten, drie waterschappen en één provincie (Overijssel) zich aan. Op dit moment wordt er gewerkt aan een eigen website voor Steenbreek Katwijk, tot die tijd kunt u voor meer informatie kijken op www.stichtingsteenbreek.nl

Terug naar afgelopen dinsdag. De markt was van ‘s middags 1 tot 9 uur ‘s avonds. Wij hadden een provisorisch muurtje gemaakt van gebroken stoeptegels (steenbreek) boven op de kraam met daar achter een verzameling onderhoudsarme planten die bovendien geschikt waren voor de kuststreek. Katwijkers met een versteende tuin waren onze doelgroep. Met dit voorbeeld op de kraam was er geen excuus meer om niet ten minste een klein stukje van de tuin te voorzien van groen en andere kleuren. Het was ontzettend warm en het was ontzettend gezellig. Er werd nieuwsgierig gekeken naar het tuintje en op ons verzoek werden veel namen en telefoonnummers ingevuld om in aanmerking te komen voor een prijs. Twee keer werd een tuintje verloot en de andere winnaars mochten mooie plantjes ophalen na afloop.

Een van de winnaars stuurde ons direct foto’s van voor en na, en zeg nou zelf, ziet dat nou niet veel gezelliger uit?

 

PS Aan niemand verder vertellen maar er staat nog ontzettend veel braam in duin. Tip: Ga elke dag even wat zoeken, bijvoorbeeld direct uit je werk, lekker ontspannen. Vries alles in totdat je genoeg hebt en maak heerlijke jam met behulp van geleisuiker uit de super. Zorg wel dat je genoeg lege potjes hebt voordat je de braam uit de vriezer haalt.