Géén idee....

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 12:00

Afgelopen zomer stelde iemand mij een “groene vraag”. Ik antwoordde naar waarheid dat ik geen idee had. “Maar jij bent toch voorzitter van Stichting Steenbreek Katwijk, dan moet je dat toch weten?”

Nou nee dus. Daarom juist heb ik Stichting Steenbreek naar Katwijk gehaald. Katwijk is veel te versteend en dat moest anders, te beginnen bij mijzelf. Ik wist dat het nodig was om te vergroenen, en om meer ruimte te maken zodat de regen direct in de aarde kan vallen zonder verder overlast te veroorzaken. Maar hoe?

Zelf had ik maar een klein stukje groen op mijn plaats, maar mensen uit de groep die inmiddels was ontstaan rond Stichting Steenbreek hielpen en helpen mij met advies. Ook internet bleek een onuitputtelijke bron van informatie en (vooral) handige filmpjes. Onlangs ben ik dus mijn tuin gaan vergroten. Op internet vond ik bv een manier om een leuk muurtje te maken - zonder cement - van de tegels die je weghaalt. Je graaft één tegel rechtop voor de helft in de aarde en laat daar vanaf een metertje een tegel op vallen. Hartstikke leuk om te doen!! Bij mij vielen ze 3 van de 5 keer in twee helften, soms kwamen er twee scheve stukken uit maar ook die kan je (her)gebruiken. Leg de halve tegels “in verband” op de grond. Ik heb 4 lagen gedaan, zie foto. Heb je straatsteentjes? Verwerk die er dan ook in. Stop hier en daar een plantje tussen, bv Steenbreek! Op de foto ziet u het resultaat van 2 dagen, daarna begon de moesson (!) en moest ik helaas stoppen. Zoals u ziet is het nog een beetje een bende en moeten er nog heel wat zakken aarde worden gestort in mijn nu wat verhoogde tuin, maar ik heb veel tips gekregen van mijn collega’s van Steenbreek, dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik uiteindelijk een tuin heb met braam- en vlinderstruiken. aardbeienplanten, en allemaal andere mooie planten waarvan ik de namen wel kan opzoeken maar die ik toch nooit kan onthouden èn - en daar verheug ik mij het meest op - mijn kruidentuintje met basilicum, peterselie, munt (voor de thee), bieslook, maggi, en tomaten enz. Misschien komt het pas volgend voorjaar helemaal af, maar hé, je moet gewoon een keer beginnen. Ik hou jullie op de hoogte!

 

PS wil je tips of hulp? Onze site is nog in de maak maar mailen kan al wel, naar:

OperatieSteenbreekKatwijk@gmail.com

 

Groene groet!