Daaristiedan

Gepubliceerd op 16 mei 2019 om 12:00

Daaristiedan! De eerste column van Operatie Steenbreek Katwijk. Deze eerste gaan we besteden aan wat uitleg over OS , zoals:

  • Wat is OS eigenlijk?
  • Waarom OS?
  • Wat willen jullie bereiken?
  • Kan iedereen meedoen?
  • Wat kost het/wat brengt het op?

Operatie Steenbreek (OS) werd opgericht in 2015 door stadsecoloog Wout Veldstra uit Groningen. Hij zag zijn woonplaats Groningen steeds verder verstenen en besloot hier wat aan te gaan doen. Het inrichten van de leefomgeving enkel en alleen naar ons gemak, zonder te kijken naar de negatieve gevolgen daarvan kon niet langer zo doorgaan. Hij besloot tot actie en OS was geboren.

Zijn initiatief in Groningen werd al snel opgepikt door andere grote steden als Rotterdam, Maastricht, Delft, Den Haag enz. en ook steeds meer kleinere gemeenten sloten zich aan. Ook vier grote waterschappen en zelfs één provincie.

Als inwoner van groot Katwijk kunt u nu dus ook met trots zeggen “Operatie Steenbreek? Natuurlijk ken ik dat, Katwijk is daar ook lid van. Goeie instelling!

Waarom OS? In het kort: Het tegengaan van de verstening van de leefomgeving. Verstening geeft “hittestress”. Op zomerse dagen kan de temperatuur in versteende buurten 5 tot 7 graden hoger liggen dan in buurten met groen. In volgende columns ga ik hier verder op in.

Wat willen jullie bereiken? Wij (en daar hoort u nu ook bij) willen een groenere leefomgeving. Niet omdat wij groen zo’n mooie kleur vinden, maar omdat groen de kleur van de natuur is en wij (en u dus ook) niet zonder natuur kunnen. Biodiversiteit, oftewel kleine beestjes kan je niet ongestraft “wegtegelen”. We hebben ze nodig. Het regenwater moet weer in de grond kunnen zakken, verdroging van de grond wordt anders een groot probleem. Ook hier ga ik een volgende keer verder op in.

Kan iedereen meedoen?

Ja. Heel graag. Iedereen. Tuinambassadeurs bij voorbeeld. Mensen met verstand van groen, hoe weinig ook, die anderen kunnen helpen.

Maar ook al heeft u totaal geen groene vingers en wel verstand van social media of computers of denkt u dat u op een andere manier van nut kunt zijn in het opstarten van een beginnende organisatie als OperatieSteenbreekKatwijk, zend mij even een mailtje.

Ten slotte: Wat kost een tuin en wat mag ik doen?

Door het uitwisselen van zaden en stekken voor bv een geveltuin zullen de kosten minimaal zijn. Wat u mag doen kunt u navragen bij de Gemeente of bij ons. Wilt u een gedeelte van uw tuin anders inrichten dan kunnen de kosten uiteen lopen afhankelijk van de grootte van uw tuin.

Tot zover deze keer.

 

Vriendelijke groet,

Anna van der Plas

Operatiesteenbreekkatwijk@gmail.com