Afrikaantjes en mieren

Gepubliceerd op 30 mei 2019 om 12:00

Afrikaantjes tegen de mieren

De bedoeling van Operatie Steenbreek is duidelijk: zoveel mogelijk stenen vervangen door planten. Overal, dus ook in Katwijk.

Dat valt nog niet mee, de echte Katwijker staat nou niet direct bekend als een liefhebber van “groen”. Tenminste, de laatste tien, twintig jaar dan. Want vroeger had iedereen met een stukje grond voor, of achter zijn huis met minimaal wat plantjes, of een stukje gras. Vaak ook een boom. De plantjes waren simpel, geraniums en andere ouderwetse plantjes zoals afrikaantjes (tegen de mieren) of, zoals bij mijn oma, kamille. Daar kon je wanneer het gedroogd was thee van zetten of je mond spoelen wanneer je kiespijn had of wondjes in je mond. Maar dat was vroeger.

 

Druk, druk, druk...

Wanneer ik nu door de buurt fiets waar ik ben opgegroeid, zie ik veel stenen voortuintjes met twee stoelen en een tafeltje. Om zomers lekker uit te rusten na een drukke werkdag want laten we eerlijk zijn, we hebben het allemaal druk. Man en vrouw werken in deze tijd vaak allebei en hebben het ook drukker met allerlei andere zaken dan vroeger.

Daar komt nog bij dat je, wanneer je je straatje een beetje gezellig hebt opgeleukt met een piepklein geveltuintje de kans aanwezig is dat de gemeente dit weer verbiedt na een al dan niet noodzakelijke herinrichting, ik heb het hier over de bewoners van de W. Taatstraat en omgeving.

Toch is dit geen excuus om al het groen te verbannen. Een paar tips:

 

Lekkerinjetuin.nl

– Plant een klimop. Vergeet alle onzinverhalen over voegen opetende planten. Knip alleen af en toe de bladeren weg van het schilderwerk.

– Denk eens na over een onderhoudsarme tuin. Vraag hiervoor advies bij een tuincentrum of google zelf even.

  • Kijk voor leuke voorbeelden van mix-tuintjes (steen en groen) op lekkerinjetuin.nl een Amersfoortse site waar u heel veel informatie/foto's kunt vinden hoe je met een paar simpele veranderingen al een belangrijk verschil kunt maken voor de natuur en jezelf. Want in een groene omgeving is het prettiger en gezonder leven.

  • Gebruik de tegels/stenen die je verwijdert om een muurtje te maken voor een plantenbak.

 

Hittestress

Twee jaar geleden zag ik een kaart van Katwijk waarop te zien was wat de temperatuur was in de verschillende wijken op een zomerse dag. De plekken met de hoogste temperatuur waren knalrood, aflopend via oranje en geel naar lichtgroen, het duingebied. De meeste knalrode plekken lagen in de Noord, dat zal niemand verbazen. Maar wat betekent dit? Schrik niet: op een zomerse dag met 30° C, wordt het in een volledig betegelde achtertuin 5 tot 7 graden warmer dan in een omgeving met groen. De term hiervoor is “hittestress”.

Niet fijn en vooral voor oudere mensen zeer ongezond.

 

Simpele beginnertip

Haal een paar tegels uit je tuin. Zet ze in een hoek, leuk met een plant erop. Meng een zak aarde door het zand en koop een zakje bloemzaadjes bij de super. Betrek de kinderen erbij. Succes verzekerd!