Korte broek

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 19:03

Toen de zon zich vorige week iets meer liet zien dan in al die grauwe winderige weken daarvoor, zag ik hem: een knul van een jaar of 20 die een korte broek aan had. Zijn harige witte benen trotseerden moedig de frisse noordenwind. Je kunt zulk soort te vroeg ingezet gedrag natuurlijk hoofdschuddend afwijzen, maar ik zag er een metafoor in. Een metafoor voor het verlangen naar de lente. Vroeger konden we blind afgaan op de eerste krokussen en sneeuwklokjes, het eerste kievitsei en de terugkerende vogels als voorbodes van het aanstaande voorjaar. Maar het klimaat en daarmee de natuur zijn danig in de war. Afgelopen winter was toch eigenlijk niet meer dan een koele zomer. Dus tja, wanneer wordt het dan lente? De herfst ligt namelijk meer voor de hand. Tegenwoordig moet je het hebben van optimisten die gewoon hun winterjassen thuislaten en hun blote ledematen aan 8 á 9 graden blootstellen. Ze dagen de lente als het ware uit, alsof ze zeggen: kijk wij durven al, nou jij nog, lente.

Ach, het zal nu echt niet lang meer duren, voordat het eerste terrasjesweer zich aandient, ondanks ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’. Binnenkort is het rokjesdag en moeten we aan de zonnecrème. Dan zal het Corona-virus smelten als sneeuw voor de zon en halen sommige mensen de barbecue weer uit het vet.

Als die lenteprikkels ons dan toch aanzetten tot actie en zin in nieuw leven, dan is het goed om ook die saaie betegelde ‘tuin’ eens nader te beschouwen. Kan er hier en daar niet een tegeltje uit? Het antwoord is natuurlijk ja. En op dat onttegelde stukje grond kan prima een mooie plant worden gezet. Daar is niets ingewikkelds aan. Daar hoef je niet eens een halve tuinier voor te zijn. Je hebt er niet eens rubber laarzen voor nodig. Een schep is handig, maar die kun je misschien lenen van de buurvrouw.

Mocht je verlegen zitten om wat inspiratie, breng dan eens een bezoekje aan de website van Steenbreek Katwijk. Die is sinds enige tijd op het wereldwijde web te vinden. De komende tijd moet de website nog mooier en beter worden en daar hebben we ook jouw hulp bij nodig. Heb je bijvoorbeeld een mooie foto die laat zien hoe je op een eenvoudige manier je straat, tuin of terras op kunt fleuren en vergroenen, dan houden we ons aanbevolen. Reageren kan via info@steenbreekkatwijk.nl. De website vind je op www.steenbreekkatwijk.nl.

Zo, en dan ga ik nu alvast mijn korte broek klaarleggen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.