Een tuin aanleggen is een toekomst creëren

Gepubliceerd op 14 mei 2020 om 09:16

Een paar dagen geleden kreeg ik een folder in de brievenbus van een bedrijf voor tuinaanleg.

In deze folder enkele foto’s van hoe één en ander er na de ‘tuinaanleg’ uit zou kunnen zien. Dat bleek echter ruimte vol gelegd met tegels. Dit is toch geen tuin, dacht ik, sinds wanneer noemen we een stenen ruimte een tuin? Dit druist regelrecht in tegen wat ik me daarbij voorstel. Dus ging ik eens googelen wat het woord “tuin” betekent. En dit was wat ik vond: “Een tuin is een begrensde ruimte waar gewassen worden geplant of verbouwd. Dat kan een heemtuin zijn, een siertuin of een moestuin”. Een ruimte die helemaal vol gelegd is met tegels is dus inderdaad geen tuin!

Het kost je wel heel veel geld, zo’n stenen plaats, en wat krijg je er voor terug? Elke dag als je opstaat en naar buiten kijkt, zie je hetzelfde als gisteren. En morgen en overmorgen, de hele zomer, de herfst, de winter, de lente, alle seizoenen door gebeurt er helemaal niets. Niets om naar uit te kijken. Geen toekomst!!

Hoe anders is dat met een tuin. Je zet er planten in, verzorgt ze, geeft ze water, loopt er eens omheen, kijkt of je al wat ziet: een nieuw blad, een bloemknop en uiteindelijk bloemen! Er gebeurt iets in een tuin! Geen dag is hetzelfde! En je krijgt heel veel bezoek. Bijen, vlinders, zweefvliegen, lieveheersbeestjes, luizen (ja die ook), het hoort er allemaal bij een tuin dus saai is het zeker niet. En dat groen is nog eens heel goed voor je brein ook! Dat alleen al is een reden om die stenen plaats zonder morgen en overmorgen, zonder seizoenen, zonder iets om naar uit te kijken, aan te pakken. Begin klein, haal er één of een paar stenen uit en zet in het gat dat ontstaat een paar mooie planten, waar je blij van wordt. “Et voila” het begin van een tuin. Een toekomst!

 

Mieneke Karman

Steenbreek Katwijk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.