Zout zonder smaak

Gepubliceerd op 6 oktober 2020 om 16:32

Dit jaar op plek 88 van De Duurzame 100 van dagblad TROUW: de Coast Busters uit Katwijk! Namens het bestuur van Steenbreek Katwijk van harte gefeliciteerd met het opnieuw behalen van deze mijlpaal. Want ook vorig jaar stonden de Coast Busters al in deze lijst van groene initiatieven. Zo’n verzameling van prachtige duurzame activiteiten stemt blij, want dat laat zien dat het milieu veel mensen niet koud laat.

Coast Busters, hoor ik uw hersenen kraken, wat is dat ook alweer? De ouderen onder ons kennen ongetwijfeld de film Ghostbusters uit 1984. Zoals de busters uit die film op spokenjacht gingen, zo gaan de Katwijkse Busters op plasticjacht aan de kust. Wekelijks komen zij in actie om te voorkomen dat plastic troep van het land in zee tot plastic soep verwordt. Heel goed dat zij dat doen. Jammer dat het nodig is.

U denkt misschien: leuk en aardig die initiatieven als Coast Busters en Steenbreek, maar zet het zoden aan de dijk? Is het geen dweilen met de kraan open? De antwoorden op deze prangende vragen zijn natuurlijk: ja, het helpt echt, en nee, het is geen dweilen met de kraan open. Actief duurzaam burgerschap is het fundament van de verbetering van ons leefmilieu. Het begint met u en mij. Als wij apathisch de andere kant op kijken en doen alsof onze neuzen bloeden, dan verprutsen we de boel niet alleen voor huidige generaties, maar ook voor toekomstige. Dan zijn we geen knip voor de neus waard. Dan zijn we, op zijn bijbels gezegd, zout zonder smaak. Daar heb je niks aan. En we laten ons toch niet zeggen, dat we ons hullen in smakeloze nikserigheid? Nou dan. Dus laat het er niet bij zitten: help de plasticjutters, laat je auto staan en pak de fiets, koop geen onnodige dingen, scheid je afval, douche kort, koop led-lampen, verwijder tegels uit je tuin en zet er planten in! Enzovoorts, enzovoorts. En dan mag u nu genieten van een prachtige herfstaster. Gratis aangeboden door Steenbreek Katwijk.

Aanmelden als vrijwilliger voor Steenbreek Katwijk? Mail dan naar info@steenbreekkatwijk.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.