Groene cadeautjes

Gepubliceerd op 28 november 2020 om 16:44

Een paar weken geleden zijn we de wintertijd in gegaan. Ineens is het ‘s avonds vroeg donker, het is kouder en we zitten vaker binnen. In de winkels heb ik de pepernoten en de chocoladeletters al weer gesignaleerd. We gaan ons nu richten op sinterklaas en kerst, en binnenkort aan de slag met cadeautjes, gedichten en surprises.

Misschien is het een idee om dit jaar eens groene cadeautjes te geven of ze op je verlanglijstje te zetten? Bloembollen bijvoorbeeld? Na een lange donkere winter volgt, zeker weten, ook weer de lente. En dan worden we blij van de eerste sneeuwklokjes, winteraconietjes, crocussen, narcissen, blauwe druifjes, bosanemonen enz. En niet alleen wij maar ook de wilde bijen, honingbijen, hommels en sluipwespen enz. Ze spelen allemaal een belangrijke rol in onze voedselketen en zijn al vroeg in het voorjaar op zoek naar nectar. Dat is dan nog niet te vinden op de vaste planten of de eenjarigen in de tuinen want die komen pas veel later in bloei. Ze moeten het echt hebben van alle bollen die in het najaar zijn geplant.

De beste manier is bloembollen te planten in de tuin want ze komen dan elk voorjaar weer terug. En met bollen die geschikt zijn voor verwildering of vermeerdering (staat op de verpakking) zit je helemaal goed. Want dat betekent dat het er elk jaar meer worden en hoe meer hoe liever natuurlijk. Heeft degene aan wie je ze cadeau wilt doen geen tuin maar alleen een balkon of een klein terras? Dan is planten in een pot ook goed. En gooi uitgebloeide bollen niet weg maar zet ze in de tuin of plant ze in een stukje gras of rond een boom in je buurt. Ga op zoek naar bilogische bloembollen, die zijn gekweekt zonder gebruik van gifstoffen. In de traditionele bollenteelt worden helaas nog te veel gifstoffen gebruikt die mede de oorzaak zijn van de massale sterfte onder insecten.

Helaas zijn biologische geteelde bollen wat moeilijker verkrijgbaar. In gewone tuincentra zul je ze niet snel vinden. Dus moet je het internet op. Maar dat is vanwege de corona crisis juist wel fijn want massaal winkelen zit er dit jaar niet in. Je kunt biologische bloembollen o.a. bestellen bij de Vlinderstichting. Even googelen op “biologische bloembollen” waar je nog meer adressen zult vinden.

Ga jij dit jaar ook voor groene cadeautjes? Dan kijken we samen met de insecten uit naar het voorjaar!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.