Was het vroeger allemaal beter?

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 16:56

Je kent ze wel, die mensen die vroeger alles beter vonden. Maar was dat ook zo? Oké er was geen Corona, beter dus. Aan de andere kant: de Pest was ook geen feest. Laten we het erop houden dat er altijd wel wat is. Ik ga het deze keer hebben over een onderwerp dat vroeger in elk geval wel beter was dan nu, het leven in en met de natuur, en wat dat met ons en onze kinderen doet.

In mijn kindertijd speelden wij in de zomer op het strand of we gingen naar duin en ‘s-avonds blikje trappen of badminton, met zo’n rubber balletje met veertjes, in de straat. Dat kon omdat er veel minder auto’s waren, de straat was van ons. Er waren ook veel meer bomen, een groot nadeel vonden wij toen, omdat diezelfde veertjes (shuttles) tijdens het balleklapperen nog wel eens in die bomen terecht kwamen.

Maar goed, gewoon lekker buiten dus. Helaas, dat ging veranderen. Onze wereld raakte in de loop van de tijd meer en meer versteend. Meer nieuwbouw met steeds minder groen en steeds meer versteende achtererven.

Hoewel? Ik heb goed nieuws! er is namelijk een kentering gaande. Ik heb het hier over de verandering van de schoolpleinen. Een landelijk gebeuren. Scholen beseffen namelijk steeds vaker dat het belangrijk is dat kinderen af en toe met hun vingers in de aarde moeten zitten, gras moeten voelen, moeten zien hoe iets groeit en bloeit. Een van de eersten in Katwijk en mooi voorbeeld is bv de Van Veen school. Maar ook andere basisscholen in Katwijk hebben hun plein vergroend of zijn druk bezig met “onttegelen”. Die tegels worden dan hergebruikt door ze bv op te stapelen om dan te dienen als zitbankjes. De ontstane lege ruimten worden opgevuld met planten, bomen of ander groen zoals kleine moestuintjes terwijl onder speeltoestellen zand ligt zodat je veilig kunt vallen.

Loop bv eens langs de Farèlschool aan de Koninginneweg, daar zijn ze ook lekker bezig (zie foto).

Heb jij zelf een betegeld erf ? Haal eens een paar tegels weg en creëer  een klein tuintje, plant er samen met je kind wat groen in en kijk daarna samen hoe dat groeit (en bloeit). Kleine moeite, maar leuk en erg belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.